Munkavállalás Ausztriában, Németországban és Svájcban

A szabad mozgás a tagállamokon belül az utazás mellett lehetővé tette az állásajánlatok iránti érdeklődés növekedését is, mivel a fejlettebb országok jobb munka és fizetési feltételeket biztosíthatnak. Ami Magyarországot illeti, a munkakereslet leginkább Ausztriába, Németországba és Svájcba irányul. Azonban, ha Svájcban szeretnénk dolgozni, jobban oda kell figyelni, hiszen ez az ország Ausztriával és Németországgal ellentétben nem EÚ tagállam. Azonban részese az Európai Szabadkereskedelmi Társulásnak, amely lehetővé teszi bizonyos harmadik országokban való élet- és munkalehetőségek kihasználását a tagállamok lakosainak számára.

Ha közelebbről megvizsgáljuk a munkalehetőségek keresésének folyamatát ezekben az országokban, észre vehetjük, hogy különböző portálokon kínált munkalehetőségek többsége munkaközvetítő ügynökségek segítségével valósul meg.

Ha megtekintjük a sok álláshirdetési portál valamelyikét, azonnal láthatjuk, hogy a gasztronómia területén a fizetési viszonyok összehasonlíthatatlanok a hazai bérekkel. A kínált fizetés kb. 1800 eurótól (nettó) kezdődik, de ha ehhez hozzávesszük a borravalót akkor már elgondolkodtató. Többnyire szezonális munkákról van szó, azonban ez nem szabály. Már csak egy jól megírt önéletrajz hiányzik, természetesen németül , esetleg egy motivációs levél és némi nyelvtudás. Bizonyos ügynökségek, amelyek pincéreket vagy segédszakácsokat keresnek, nem mindig igényelnek speciális végzettséget vagy tapasztalatot. Ez természetesen nagy előny és lehetőség az érvényesülésre.

A jelenlegi COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatos helyzetben figyelemmel kell kísérni egyes országokba érvényes beutazásra vonatkozó pandémiaellenes intézkedéseket, illetve az ingázókra vonatkozó feltételeket is.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top